Alpe Adria Cup - muškarci

Već početkom godine kreće prvi ženski Alpe Adria Cup!

Regionalno natjecanje Alpe Adria Cup otvara novo poglavlje. Naime, u siječnju će se u Mariboru u Sloveniji održati prva ženska verzija kupa.

Trenutačno se igra 7. izdanje Alpe Adria kupa koji svake godine uspijeva privući sve kvalitetnije momčadi, ali i poboljšati svoj imidž i promociju, uz odnedavnu pomoć nacionalnih košarkaških saveza. Početkom siječnja tako će se testirati sličan projekt sa ženskim ekipama.

Marek Imre, voditelj natjecanja, objašnjava razloge prvog turnira u povijesti: „Unutar nacionalnih košarkaških saveza već dugo razmišljamo o ženskoj verziji AAC-a. Nažalost, kalendari nacionalnih liga nisu nam dopuštali da napravimo punopravni obračun između naših ženskih klubova. No, drago mi je da smo našli prostora barem za ovaj zimski turnir, koji će pomoći klubovima da dignu formu pred ključni dio sezone. Vjerujemo da je ovaj turnir samo prvi korak na putu koji će dovesti do stvaranja ženske verzije AAC-a, vjerojatno već sljedeće sezone.“

Dakle, već 7. i 8. siječnja 2023. u Mariboru će se održati prvog žensko AAC natjecanje. Koga ćemo pratiti na prvom takvom turniru u povijesti?

Hrvatsku će u Alpe Adria Cupu predstavljati ŽKK Medveščak, ekipa koja se ne boji europskih izazova, a u prošlosti je igrala Eurokup i Jadransku ligu. Druga hrvatska ekipa je Košarkaška akademija Žana Lelas (KAŽL) kojoj će ovo biti međunarodna premijera. Domaći VBO Maribor svojedobno je igrao žensku Jadransku ligu, a nakon 12 godina ponovno će se okušati u europskom obračunu. Austrijsku košarku  predstavlja trenutačno druga momčad tamošnjeg natjecanja UBI Graz. Nekoć sudionik Srednjoeuropske lige (CEWL) ili slovačko-austrijskog natjecanja (ASWBL), dugo je bio među najboljima na austrijskom terenu.

AAC ženski zimski turnir, 7.-8. siječnja 2023., Maribor/Slovenija

Subota 7. siječnja
13.00: UBI Graz – KAŽL Split
15.30: VBO Maribor – ŽKK Medveščak Zagreb

Nedjelja 8. siječnja
13.00: utakmica za 3. mjesto
15.30: Finale

Sličan sadržaj