3x3

Spektakl u pulskoj Areni za završetak Pro3x3 Toura – Otvorenog prvenstva Hrvatske

Velikim spektaklom u pulskoj Areni završio je PRO3x3 Tour 2022, Otvoreno prvenstvo Hrvatske u 3×3 košarci. Uistinu impresivna lokacija za kraj ugostila je najbolje od najboljih na ovom Touru. Stvaranje povezanosti ovog modernog i dinamičnog sporta, 3×3 košarke i mjesta gdje su nekada kročili gladijatori nije bilo nimalo slučajno.

Najs(p)retnijim pokazali su se članovi ekipe KK Borik Bjelovar ProTeam, koji su na taj način osvojili obje nagrade – i naslov prvaka Hrvatske u 3×3 košarci te put na turnir World Toura u Pariz!
Nakon devet održanih turnira, devet prekrasnih odredišta širom Lijepe naše došao je red na veliko finale Toura. Turniri su se održali od dubrovačkog Straduna ispred Kneževa Dvora, šibenske Tvrđave Sv. Mihovila, zadarskog Foruma kraj crkve Sv. Donata, preko vukovarskog dvorca Eltz, Vinkovaca – kraj Bosuta ispred hotela Slavonija, osječkog Trga Ante Starčevića, do umaškog Trga Slobode, karlovačkog kultnog igrališta Šanac, te platoa Gradec u Zagrebu – morate priznati, uistinu impresivan popis lokacija.

Glede sportskog dijela priče, već se natjecanje u skupinama pokazalo kobnim za prvog nositelja ovog turnira, ekipu Aluplastik Živinice iz BiH. Nevjerojatnim raspletom ispali su za samo jedan poen. Ostali favoriti opravdali su svoje uloge te se plasirali u drugu, eliminacijsku fazu natjecanja.
Jasno je bilo da drugi dan donosi uzbuđenje i neizvjesnost, ali utakmice su stvarno nadmašile svačija očekivanja.
U prvom četvrtfinalu našle su se ekipe 3×3 Muzzik iz Srbije i Savršen korak iz Slovenije. Gosti iz Slovenije od početka su preuzeli vodstvo te ga, uz povremena smanjenja rezultatske razlike, održali do kraja i pobijedili rezultatom 19:16. Drugo četvrtfinale donijelo je dvoboj dvije ekipe iz Zagreba. Ekipa 3×3 Pharma Classic, koja je ovaj turnir igrala sa samo 3 igrača, bez zamjene, u završnici je ipak pokazala više mirnoće i iskustva te rezultatom 21: 19 pobijedila mladu ekipu 3×3 Sport Vision koja svakako predstavlja budućnost hrvatske 3X3 košarke. 3×3 Skradin Aurum Sky, ekipa čija tri igrača su trenutno vodeći u Hrvatskoj po FIBA rankingu, lako se obračunala sa domaćom ekipom, KK Pula 1981. Rezultat 22:10 najbolje govori o tome. Zato je zadnje četvrtfinale donijelo pravu dramu, dvoboj ekipa KK Borik Bjelovar ProTeam i 3×3 Krupanj iz Srbije otišao je u produžetak. Ekipa KK Borik Bjelovar ProTeam je pobjedom 17:15 osigurala svoj nastup u polufinalu.
Tek tada kreće show, prvo polufinale i susret Savršenog koraka i 3×3 Pharme Classic. Dečki iz 3×3 Pharme Classic sad već nadljudskim naporom (podsjećamo, igraju sa 3 igrača) u dramatičnoj završnici odnose pobjedu 18:17 nad favoriziranim gostima iz Slovenije. Drugo polufinale, nova drama… Dvoboj, finale prije finala, po nekima dvije najbolje hrvatske ekipe, KK Borik Bjelovar ProTeam i 3×3 Skradin Aurum Sky. Odličan ulazak u utakmicu 3×3 KK Borik Bjelovar ProTeam i nestvarnih 8:0. Ali tada, 3×3 košarka pokazuje svoje draži i ekipa 3×3 Skradin Aurum Sky malo po malo smanjuje prednost te desetak sekundi prije kraja Stanko Kujundžić ima bacanja kojima može dovesti u prednost svoju ekipu. Međutim, promašuje oba te idemo u produžetak u kojemu obje ekipe zabijaju po jedan poen, te nakon nekoliko neuspješnih napada obiju ekipa, KK Borik Bjelovar ProTeam uspijeva postići koš i osigurava mjesto u finalu.

A u finalu, odlučujuća utakmica i opet drama, novi produžetak. 3×3 Pharma Classic na krilima Deana Popovića dolazi do 15:7, ali tada umor čini svoje. Iskusna ekipa KK Borik Bjelovar ProTeam uspijeva nadoknaditi zaostatak i izboriti produžetak. Tamo se opet ponavlja ista priča, te ekipa KK Borik Bjelovar ProTeam košem Stipe Krstanovića dolazi do pobjede i naslova prvaka!
Ekipa KK Borik Bjelovar ProTeam nastupila je u sastavu Fran Jacović (koji je proglašen i MVP-om turnira), Stipe Krstanović, Hrvoje Puljko i Ivan Svoboda. Dečkima želimo puno sreće na FIBA 3×3 Mastersu u Parizu!

Osim seniorskog dijela, priliku da zaigraju na ovom uistinu impresivnom terenu unutar Arene imali su i najmlađi članovi KK Pula 1981 i KK Stoja, kao i seniorske košarkašice ŽKK Pula. Kao i na svakoj od lokacija do sada, nadamo se da smo najmlađima usadili ljubav prema ovom sportu, te da će tereni diljem Hrvatske biti puni djece koji se bave ovim sportom.

#budiPRO #budidiopriče

Energy basket d.o.o. / FOTO: Srećko Niketić / Pixell / Energy Basket d.o.o.

Sličan sadržaj