3x3

Austrija domaćin 3×3 Olimpijskog kvalifikacijskog turnira

Domaćinstvo 3×3 Olimpijskog kvalifikacijskog turnira koji se trebao održati od 18. do 22. ožujka 2020. u Indiji, a koji je odgođen zbog pandemije koronavirusa, FIBA je dodijelila Austriji. Naši 3×3 reprezentativci će se tako za povijesne, prve Olimpijske igre za 3×3 košarku pokušati izboriti od 26. do 30. svibnja 2021. u Grazu u Austriji.

Objavljeno je to na konferenciji za medije u Grazu, baš na Olimpijski dan, a austrijski vicekancelar i ministar sporta Werner Kogler je rekao da se austrijska vlada zalaže za promociju zelenih sportskih događaja pa će 3×3 Olimpijski turnir biti organiziran po konceptu održivosti. Izvršni direktor FIBA-e Europe Kamil Novak izjavio je kako je Austrija organizacijski digla ljestvicu vrlo visoko te izrazio zadovoljstvo što će stanica na putu prema Olimpijskim igrama biti legendarni Hauptplatz u Grazu. Austrijanci će za tu priliku postaviti privremeno vanjsko igralište s 2.000 sjedećih mjesta.

Ulaznicu na Olimpijske igre pokušat će zaraditi 40 ekipa (20 muških i 20 ženskih), a samo će 3 muške i 3 ženske ekipe nastaviti za Tokio.

Hrvatska se pri ždrijebu održanom još 1. studenog 2019. našla u vrlo teškoj skupini s Latvijom za koju igra momčad Rige, u vrijeme izvlačenja prvoplasirana 3×3 momčad svijeta, Nizozemskom za koju igra Amsterdam (8. u svjetskom poretku), Kanadom koju će predstavljati momčad Edmontona (9. u svijetu) i Indijom koja je trebala biti domaćin. Ako ne dođe do novog ždrijeba, tada će se i sadašnji domaćin, Austrija, naći u našoj skupini. Stoga se nadamo da će naša reprezentacija, s obzirom na blizinu Graza i bez obzira na kvalitetu skupine, u publici imati četvrtog igrača koji će ju nositi i koji bi, bar metaforički, na kraju mogao i zakucati!

Na Olimpijske igre izravno su se kvalificirali Japan, Kina, Rusija i Srbija, a od ženskih reprezentacija Kina, Mongolija, Rumunjska i Rusija. Po tri ekipe će doći s kvalifikacijskog turnira, a jedna s kvalifikacijskog turnira univerzalnosti na kojem pravo nastupa imaju samo zemlje čije se reprezentacije nisu kvalificirale na OI u posljednja dva izdanja. Istovremeno, to znači da će se na Olimpijskim igrama natjecati po tek osam ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji.

 

Sličan sadržaj