3x3

Spektakularna završnica HEP 3×3 Basketball Tour 2019 u Splitu

Na šest ovogodišnjih turnira HEP 3×3 Basketball Toura prijavilo se rekordnih 105 momčadi s 221 igračem u različitim kategorijama, a odigralo se ukupno 150 utakmica.

U subotu se igrala peta i zadnja stanica ovogodišnjeg HEP 3×3 Basketball Toura nakon Zagreba, Pule, Trogira i Drniša. Prijavilo se sedam momčadi u juniorskoj kategoriji i dvanaest momčadi u seniorskoj kategoriji, a prvi su na teren izašli juniori. Nakon odigranih skupina i polufinala momčad Krim Team 2 u sastavu Duje Ujević, Dario Stojanac, Bruno Smoje i Duje Topić je u finalu pobijedila s rezultatom 15:13 momčad Ljiljani koju su predstavljali Joško Opara-Krstulović, Filip Sirotković, Kristijan Šimunđija i Nikola Botica. Čestitamo momcima iz Krim Team 2 na osvojenom turniru, ali i svim mlađim igračima koji su natjecali u juniorskoj konkurenciji.

U seniorskoj se kategoriji dvanaest momčadi natjecalo za nagradni fond, FIBA 3×3 bodove i završnicu HEP 3×3 Basketball Toura. Nakon odigranih 18 uzbudljivih utakmica, u finale su se plasirali momčadi Statist Split u sastavu Duje Kaliterna, Toni Mindoljević, Ivan Rašetina, Ante Markoč i General Vasilije Mitu u sastavu Ivan Svoboda, Toni Vitali, Dario Papak i Igor Musulin. Finale je bila i najbolja utakmica dana i gledatelji su u kasnoj noći uživali u mnoštvu vrhunskih poteza. Spretniji i sretniji su bili igrači iz GVM i pobjedom 21:20 osigurali drugu ukupnu pobjedu na Touru nakon Pule.

Po završetku smo saznali i 12 momčadi koje su se u nedjelju borile za naslov ukupnog pobjednika HEP 3×3 Basketball Toura i mjesta na Ljubljana 3×3 Challengeru.

U nedjelju je najboljih 12 h bilo podijeljeno u 4 skupine po 3 momčadi, nakon čega su se najbolje dvije momčadi iz svake skupine plasirale u četvrtfinale turnira. U skupini A Statist Fabrique u sastavu Duje Kaliterna, Toni Mindoljević, Ivan Rašetina i Ante Markoč je opravdala ulogu jednog od favorita turnira i s prve pozicije se plasirala u četvrtfinale. Kao drugoplasirana momčad iz skupine A u četvrtfinale su se plasirali igrači tima Iz greške u grešku u sastavu Josip Vidović, Nikola Batistić, Ivan Jurčević i Bruno Barać. Momčad Full Monty u sastavu Hrvoje Bosnić, Ivan Merčep, Petar Barišić i Mateo Barbir je bila trećeplasirani tim skupine A i tako okončala svoj nastup na turniru.

Skupinu B je osvojila momčad Spalato A2-Jug u sastavu Luka Petrašić, Ivan Jukić, Željko Jović i Marin Jeličić, dok je momčad Šipl Double u sastavu Duje Škaro, Tomislav Gabrić, Bruno Markulin i Nikola Roso završila skupinu B kao drugoplasirana. Svoj nastup na turniru su iz te skupine kao trećeplasirani završili igrači iz momcadi Fat&Furious u sastavu Duje Topić, Lovre Topić, Vlado Blagaić i Nino Pleština.

Skupina C je donijela i prvo iznenađenje na turniru. Dominantno su odigrali igrači iz General Vasilije Mitu u sastavu Toni Vitali, Dario Papak, Ivan Svoboda i Igor Musulin i s dvije uvjerljive pobjede su se plasirali u četvrtfinale. Iznenađenje su izveli momci iz momčadi U18 Hrvatska u sastavu Frano Pralija, Duje Putnik, Andrej Barac i Ivan Rogošić, koji su u direktnom susretu za drugog putnika u četvrtfinale pobijedili odličnu momčad Hakl na Taksiju u sastavu Marko Ereš, Neven Smajilović, Luka Cvitanović i Karlo Findri.

Skupinu D je osvojila momčad iMoćan u sastavu Stanko Kujundžić, Josip Jukić, Duje Tomić-Ferić i Luka Katić, dok su kao drugoplasirani bili igrači CBKB u sastavu Damir Harapin, Damir Mijić, Luka Radoš i Dorian Ribarić. Trećeplasirani su bili igrači iz momčadi Kemičari koji su igrali u sastavu Marko Stipanović, Luka Carev i Ivan Svalina.

Nakon odigranih kola po skupinama uslijedila su četvrtfinala turnira. U prvom četvrtfinalu Statist Fabrique je bio bolji 21:13 od U18 Hrvatske, dok su u drugom igrači momčadi iMoćan bili bolji od Šipl Doublea rezultatom 19:17.

U trećem četvrtfinalu Spalato A2-Jug je pobijedio CBKB rezultatom 21:17 i tako izborio polufinale gdje su ih čekali Generali koji su lako pobijedili u zadnjem četvrtfinalu igrače iz momčadi Iz greške u grešku rezultatom 21:11.

U prvom polufinalu Statist Fabrique nije dopustio nikakvo iznenađenje i pobijedio je iMoćan rezultatom 19:15. Odmah iza njih su na teren izašli Spalato A2-Jug i GVM. U napetom i neizvjesnom susretu slavio je GVM rezultatom 21:17 i time se pridružio Statist Fabrique u finalu i borbi za Ljubljana Challenger.

U finalu pred mnoštvom gledatelja Statisti su uvjerljivom napadačkom predstavom pobijedili GVM 21:13 i tako osvojili naslov ukupnog pobjednika HEP 3×3 Basketball Toura 2019., mjesto na Ljubljana Challengeru i nagradu od 6.000,00 kuna. Igrači GMV su se morali zadovoljiti s drugim mjestom i 3.000,00 kuna nagrade.

Brojke ovogodišnjeg Toura su impozantne: ukupno se na šest turnira HEP 3×3 Basketball prijavilo rekordnih 105 momčadi s 221 igračem u različitim kategorijama, a sve to u čak 150 susreta 3×3 košarke

Zahvaljujemo svima koji su na neki način sudjelovali u organizaciji svih turnira,  gledateljima koji su na svakom turniru bili u velikom broju, igračima koji su prepoznali naš trud i tako se u velikom broju prijavljivali na 3×3 turnire diljem Hrvatske.

Vidimo se sljedeće godine u još boljem i većem izdanju košarkaške 3×3 turneje u organizaciji Hrvatskog košarkaškog saveza!

Sličan sadržaj