FAVBET Premijer liga

K O L U M N A: Zadar bolji od Cibone, Split nadigrao Alkar, Gorica slavila u Zaboku

Zadar bolji od Cibone u prvom od mnogobrojnih odmjeravanja snaga ove sezone. Šibenka je lako nadigrala Sonik Puntamiku, kao i Škrljevo u gostima Hermes Analiticu. Još je uvjerljiviji bio Furnir protiv osječkih Vrijednosnica, dok je Gorica uzela bodove u Zaboku gdje je posrnula prošle sezone. Na kraju i pobjeda Splita protiv Alkara u susjedskom okršaju… Slijede opširniji prikazi iz svih dvorana…

 

ZADAR – CIBONA 73:70

Borbeni derbi, tvrda, snažna utakmica sa svim manama i vrlinama naših najboljih sastava. Utakmica kakva nam je nedostajala ovih 6 mjeseci. Zadar je pobijedio, iako je Cibona vodila 35 minuta. Poveli su košarkaši Ivana Velića rano s 24:10. Do poluvremena je Zadar prepolovio minus i smanjio na 37:30. Domaćin je u tom razdoblju imao samo 30% šuta i da nije bilo Junakovića situacija bi bila teža. Cibona je također dosta toga promašila, ali su im akcije bile tečnije i s više smisla. Obrana je zaustavila Planinića, a lijepe napadačke dionice nudili su Prkačin, Drežnjak, Novačić i Amerikanac Moore.

Početkom posljednje četvrtine Cibona još uvijek ima uvjerljivo vodstvo 59:49. Padaju tada vidljivo energijom što nije neobjašnjivo jer su zbog korone propustili dio pripremnog perioda. Zadar je tada povukao Dominik Mavra, odlično je odigrao Vuković, a i Amerikanac Worku prodorima donosi štetu gostima. Punih 5 minuta, od 32. do 37., Cibona ostaje bez koša. Uglavnom su gađali s vanjskih pozicija jer ih je Zadar potjerao visoko. Momčad Veljka Mršića u tom periodu radi strašnu seriju od 24:5 i rješava pitanje pobjednika. Junaković je bez promašaja ubacio 15 koševa u 14 minuta igre. Vuković je dodao 14 uz 9 skokova, a Mavra 9 koševa i 5 asistencija. Ponovno je 20-ak minuta dobio Duje Brala i opet je bio hrabar i dobar ubacivši 9 poena. Pohvalno svakako za trenera Mršića koji je momku koji je 2003. godište u prva 2 kola dao prosječno 25 minuta igre. Cibona je patila na centarskim pozicijama. Gubili su važne lopte u skoku, a uz to su promašili 21. tricu iz 26 pokušaja.  Prkačin i Drežnjak zabili su 12, a Novačić 11. Nakić je ostao bez koša, a Amerikanac Moore, solidno u nešto sporijem ritmu odradio posao s 10 koševa. Generalno vrlo solidna utakmica. Nema mjesta velikim kritikama. Bilo je važno vratiti se nakon 6 mjeseci. Čini se kako i jedni i drugi mogu 30-ak% bolje i veselimo se sljedećim okršajima ova 2 sastava.

 

SPLIT – ALKAR 84:71

U uvijek interesantnom lokalnom okršaju Split je kontrolirao susret s Alkarom. Sinjani bi povremeno slali signale eventualne konkurentnosti, no višak kvalitete ipak stanuje u Splitu. Koncem prvog poluvremena Splićani su stvorili odlučujuću seriju. U 3 minute napravili su 8:0 i s 43:31 otišli na odmor. Alkar je u nekoliko navrata smanjio, približivši se i na 56:49, no nisu ugrozili splitsku pobjedu.

Marko Luković je veliko pojačanje. Odmah u prvom susretu osigurao je status igrača utakmice s 19 koševa, 7 skokova i 6 asistencija. Toni Perković ponovno dobar s 15 poena, a posebno raduje fina partija Ivana Perasovića. Poput vršnjaka Prkačina i Brale lagano skuplja iskustvo i pokazuje vrijednost. Postigao je 13 poena. Alkar opet ima solidne Amerikance. Posebno je dobro odigrao Varance sa 17 koševa i 9 skokova. Ivan Vučić je u svim kategorijama bio blizu dvoznamenkastom broju pa je uz malo napora mogao ostvariti “triple double”. Završio je s 8 koševa, 8 skokova i 6 asistencija. Prva pobjeda Splita u prvenstvu kojom su se izjednačili s Alkarom.

 

HERMES ANALITICA – ADRIA OIL ŠKRLJEVO 70:95

Očekivali smo buru i dramu. Bila je samo u čaši vode. Škrljevo je pregazilo u gostima Hermes Analiticu, u susretu kojeg su mnogi već u tako ranoj fazi proglasili kvalifikacijskim. Motiviralo je to momčad Damira Rajkovića pa su uvjerljivo dobili sve 4 četvrtine. Hermes je ostao bez minimalne šanse. Blistao je Jure Gunjina. Pojačanje iz Zrinskog, igrač koji je s 28 godina i najstariji u momčadi zabio je čak 32 koša uz 7 skokova i 4 asistencije. Veliku pomoć donosili su Arkim Roberson sa 17 ponea i 9 uhvaćenih lopti i mladi Ivan Vrgoč – pojačanje iz Splita – koji je ostvario “double double” učinak od 16 koševa i 10 skokova. Unatoč optimističnim najavama Hermes Analitica je bila blijeda i nitko nije skupio 10 bodova u valorizaciji učinka. Najefikasniji je bio Bruno Perić s 14 koševa.

 

ŠIBENKA – SONIK PUNTAMIKA 98:84

 

 

Izostala je očekivana izjednačenost. Šibenčani odlični i motivirani nakon teškog poraza na Višnjiku, a Sonik čak zbunjen izvrsnom predstavom i pobjedom protiv Škrljeva još nespreman u kontinuitetu ponavljati dobre prezentacije. Šibenčani su već u prvom dijelu stvorili petnaestak koševa razlike što su lako održavali do kraja. Henrik Širko je bio najbolji. Pogodio je 11 od 12 dvica za 28 koševa uz 8 skokova i 5 asistencija. Velika pomoć stigla je od donedavnih igrača Gorice Vraneša i Mikovića. Vraneš je bio dvoznamenkast u dvije kolone 15 koševa i 12 skokova, a Miković je ubacio 19 poena. Šibenki će puno značiti i Amerikanac Freeman koji je u prvom nastupu zabio 18. U zadarskoj ekipi najefikasniji je bio Vručinić s 19 koševa.

 

FURNIR – VRIJEDNOSNICE OSIJEK 90:64

Nevjerojatno lako Furnir je nadvisio osječke Vrijednosnice. Momci iz Dubrave su već u prvom poluvremenu stvorili 25 koševa razlike poništivši na taj način prognoze o neizvjesnom susretu. Momčad Vladimira Krstića koji je nekada trenirao Osjećane imala je četvoricu s 12 i više koševa. Danko Branković kojeg je Cibona proslijedila istočnije u Dubravu ostvario je najveću valorizaciju učinka s 12 koševa i 8 skokova. Ante Smolić ponovno vrlo efikasan s 18 poena i 7 uhvaćenih lopti. Vrijedne dionice Brzoje i Pandurića koji su dodali 16 i 15 koševa. Osim toga Furnir je zaustavio najboljeg igrača Osijeka Antonia Jordana koji je gađao 3/12. Amerikanac Frye – prošlotjedni MVP 1. kola – ubacio je 10 poena. Obje ekipe nakon 2. kola imaju pobjedu i poraz.

 

ZABOK – GORICA 68:79

Gorica je preskočila i Zabok potvrdivši na taj način pobjedu nad Splitom i dobar ulazak u sezonu. Zanimljivo, opet su zabili 79, ali su za razliku od prvog susreta sada najbolje odigrali završnicu. Domaćin je besprijekorno organizirao susret u epidemiološkom smislu kao orijentir kako bi to trebalo izgledati u ovim vremenima koronavirusa. Gledatelji su bili striktno udaljeni jedan od drugog. Zabok je odlično odigrao prvo poluvrijeme, pa su pred kraj tog dijela košem odličnog Primorca poveli s 29:22. Početkom nastavka Zagorci još uvijek vode s 37:31. Gorica u sljedećih 8 minuta radi nevjerojatnu seriju 29:10 kojom su stvorili temelje uspjeha. Vodstvo od 60:47 do kraja nije ugroženo.

Odlične je brojke u samo 17 minuta donio Krešimir Ljubičić. Čak 19 koševa i 11 skokova. Lovro Mazalin postigao je 17. Odlilčna završnica Kalajžića koji se zaustavio na 12. U Zaboku je Mladen Primorac imao poveći “double double” od 18 poena i 17 uhvaćenih lopti. Nije međutim bilo masovne podrške. Izdvojiti treba tek preciznog Luku Tomasa s 21-im košem i finim šutom 9/13. Gorica je prva na ljestvici, a Zabok je odigrao prvu utakmicu ove sezone. Odgođeni susret s Cibonom na programu je u utorak.

 

MVP KOLA

HENRIK ŠIRKO (ŠIBENKA)

  • VALORIZACIJA UČINKA 34
  • 28 KOŠEVA, 8 SKOKOVA, 5 ASISTENCIJA

 

JURE GUNJINA (ADRIA OIL ŠKRLJEVO)

  • VALORIZACIJA UČINKA 34
  • 32 KOŠA, 7 SKOKOVA, 4 ASISTENCIJE

Sličan sadržaj