FAVBET Premijer liga

KOLUMNA: Cijela sezona stala u jedan dan… ZADAR ili SPLIT za naslov prvaka!!!

 

ZADAR – SPLIT (subota – 20H) – ARENA SPORT TV

Oko 22 sata ove subote, minutu prije ili kasnije imat ćemo novog košarkaškog prvaka Hrvatske. Pandemijska 2020. godina prekinula je natjecanje u ožujku prošle godine, tako da je posljednji pehar državnog prvaka podignut prije dvije godine u lipnju… Dakle 2019. godine. Cibona je tada slavila protiv Cedevite s 4-0 i vrijeme je za novog šampiona. Zadar i Split su kreatori predivne finalne serije. Etape na tom putu samo su podizale raspoloženje. Neizvjesnost, dramatičnost, nervoza…. O finalu se priča na svakom kutku. Osobito jasno u Dalmaciji koja je nakon 2008. godine dočekala veliko finale Zadra i Splita. Tada, u vrućim Jazinama u kojima nije bilo previše zraka, Zadar je pobijedio u petoj utakmici. Proslava je trajala cijele noći i noćima nakon toga. 13 godina kasnije novo, tek drugo finale u povijesti naše zemlje Zadra i Splita.

Zadar je poveo s 2-0, a Split na svom parketu izjednačio. Štura je to faktografija jedne bogate košarkaške priče. Peta, odlučujuća utakmica je za jake i neopterećene ljude. Psihologija – imenica koju će i stručnjaci ovoga trenutka duboko respektirati. Uostalom vidjelo se s kakvim se grčem borio Split u prvom poluvremenu 3. utakmice na Gripama. Pritisak ih je u toj mjeri obuzeo da je nedostajalo samo malo da ih zadarska bura otpuše. Tih 26-10 za Zadar, uz vodstvo 2-0, početna je točka zapleta koji će kulminirati u subotu navečer.

Ali te psihološke kočnice pokušat će kontrolirati struka. Igrački Split sjajno funkcionira, kada kvalitetno pogađaju izvana. 15 trica u srijedu potvrđuje da u tim situacijama lako pobjeđuju. Slično je bilo i u polufinalnim susretima s Cibonom. Pa opet tko može zaboraviti prve dvije utakmice kada je Zadar igrao fenomenalnu obranu. U prvom susretu bježali su Splićanima 30, a u drugom 20 koševa razlike. Svi ti detalji u 4 odigrane utakmice potvrdit će koliko je slojevita ova borba i koliko nepredvidiva.

Generalno obje ekipe imaju široke rostere. Zadarski je prijenos lopte nešto brži i lakše mogu doći do konkretnih situacija. Split često igra centralni pick. Naoko predvidivo, ali Ukić i Babić su pokazali u zadnjim susretima koliko su neugodni. Split je veliki fokus stavio na Onuakua i tu sudjeluju svi. Ne samo direktni čuvari Marić i Vranković. Zadar ima problem s ozljedom Mavre koji ne ide punim intenzitetom. U dugoj, teškoj sezoni svi su pomalo umorni i ozljeđeni. U splitskim utakmicama fenomenalno je igrao Roko Ukić. U 37. godini pokazivati takvu energiju i lepršavost nije mala stvar. A tek motiviranost, želja za uspjehom…. Razigrali su se i neki drugi momci poput Perkovića, Marića, Babića, pa i Lukovića prvi put u 4. utakmici. Dojam je kako u Zadru postoje ogromne rezerve koje će pokušati aktivirati u svojoj dvorani. Justice, Jordano, Junaković, Vuković, Palokaj…. To su igrači koji mogu biti ključni i čija bi eksplozija svakako pomogla udarnom trojcu Mavra, Carter, Onuaku.

Dobili smo prvenstvenu završnicu koja nas je podsjetila koliko zapravo volimo košarku i koliko se brzo ta ljubav može razgoriti. U simbiozi s predolimpijskim turnirom u Splitu gdje Hrvatska može izboriti odlazak na olimpijske igre u Tokiu, stvara se – nadajmo se – prava košarkaška kemija koja može biti zalog za  godine što dolaze.

Dakle kraj uzbudljivog prvenstva je blizu. Ne propustite rasplet i 5. odlučujuću, subotnju utakmicu doigravanja za prvaka Hrvatske… Zadar ili Split… Početak susreta je u 20 sati uz prijenos na ARENA SPORT TV.

Sličan sadržaj