FAVBET Premijer liga

K O L U M N A: Furnir pobijedio Goricu, Zadar slavio u Zaboku, Brzoja MVP kola

Košarkaši Furnira kreirali su najveće iznenađenje kola porazivši Goricu čime su povećali svoje izglede ostati u ligi. Alkar je svladao Hermes Analiticu u Zagrebu tako da i Sinjani hvataju zraka, a Hermes tone u izrazito težak položaj. Zadar je pobijedio u Zaboku izjednačivši se s Cibonom koja je još ranije izgubila u Splitu. Nova, već 7. pobjeda Sonik Puntamike. Svladali su Osijek, a Škrljevo je nadvisilo Šibenku. MVP kola je Mislav Brzoja koji je zablistao protiv nekadašnjeg kluba Gorice. U  kolumni govorimo o svemu opširnije…

 

ZABOK – ZADAR 66:80

Očekivano dodatno mobilizirani Zadar nosi bodove iz Zagorja, nakon poraza u Jazinama protiv gradskog suparnika Sonik Puntamike. Zabok tako nije imao ni mrvicu šanse, iako su gosti dosta dugo bili u grču. Već duže vrijeme momčad Veljka Mršića nema konstantu s vanjskih pozicija, pa se to nekako prelilo i na ovaj susret.

Nakon prve četvrtine samo 14:10 za Zadar, ali su gosti krenuli polovicom druge i kako su taj dio riješili u svoju korist s 27-12, učinili su nastavak u smislu uzbuđenja neinteresantnim. Zadar je igrao izrazito angažirano u obrani u prvom poluvremenu, dopustivši Zaboku samo 22 postignuta koša. Drugi je dio bio ležerniji, pa je i domaćin lakše pronalazio put do koša. Zadar je na mjesec dana ostao bez Duje Brale koji ima upalu slijepog crijeva. Još čekaju Kodia Justicea, a najviše je te subotnje večeri ubacio Dominik Mavra i to 14 koševa. Raritet je da je iz igre pogodio samo jednu loptu iz 5 pokušaja, ali je ubacio svih 11 slobodnih bacanja. Chianu Onuaku je imao “double double” skor od 12 poena i 11 skokova. Kapetan Zaboka Antonio Črnjević bio je najefikasniji u domaćoj ekipi s 13 poena i 7 skokova, a Luka Tomas je protiv svoje nekadašnje momčadi zabio 9 koševa.

 

ADRIA OIL ŠKRLJEVO – ŠIBENKA 88:77

Novo odlično izdanje Škrljeva kod kuće i uvjerljiva pobjeda protiv Šibenke, s na kraju čak premalenom razlikom u odnosu na viđeno. Košarkaši Damira Rajkovića su tako s 5 pobjeda i 5 poraza u gornjem dijelu ljestvice na 6. mjestu. Kao i nedavno protiv Alkara, Škrljevo je već u prvom poluvremenu bježalo petnaestak poena. Arslanagić se nametnuo na poziciji playa, Gunjina i Barnjak dobro su gađali, a Robertson i Vrgoč ostvarili dominaciju u reketu. Koncem treće četvrtine Šibenka je smanjila na 63:58, ali je domaćin napravio seriju 10:0, a svaki koš bila je realizacija drugog igrača. Ta je širina je odvukla utakmicu prema laganoj pobjedi Škrljeva.

Gunjina je ubacio 20, Robertson 16, a Barnjak 15 poena, ali je najveću valorizaciju učinka imao Ivan Vrgoč. Mladi reprezentativac koji je ove sezone došao iz Splita imao je 12 koševa i 7 skokova. Šibenka je ponovno susret odigrala praktički sa sedmoricom igrača, a Milija Miković je opet imao dvoznamenkasti učinak u dvije rubrike. 17 koševa i 10 skokova. Šibenka ostaje pri dnu na diobi 9. mjesta.

 

HERMES ANALITICA – ALKAR 75:88

Možda i odlučujuća utakmica u borbi za ostanak u ligi, iako je još u tijeku prvi dio prvenstva. Alkar je u gostima svladao direktnog konkurenta čime je pobjegao Hermes Analitici na dvije pobjede udaljenosti. Gosti su na poluvremenu vodili sa 6 koševa razlike, ali je uslijedila izvrsna treća četvrtina s mnogobrojnim promjenama u vodstvu.

Hermes Analitica košem Svobode vodi u 25. minuti s 56:52. Bitka je potrajala do 5 minuta prije kraja kada su Sinjani kod vodstva 71:69 napravili ključan korak prema pobjedi. Energični niz od 11:0 u samo 3 minute i čak previsoka pobjeda Alkara s obzirom na intenzitet borbe i silne promjene. Vlatko Granić ponovno je odigrao sjajnu utakmicu i sada već ima kontinuitet odličnih predstava. Granić je zabio 20 uz 10 skokova, a iz 10 pokušaja promašio je samo dvije lopte. Pratio ga je Amerikanac Echols s 18 koševa i 5 asistencija. Dva Ivana, Svoboda i Mileković imali su dobar šuterski dan, pogotovo Mileković koji je pogodio svih 5 trica. Njegovih 18 i Svobodinih 20 koševa nije bilo dovoljno i Hermes Analitica je sada u izrazito teškoj situaciji. Alkar diše lakše.

 

FURNIR – GORICA 84:78

Veliko iznenađenje u Dubravi, u Zagrebu. Furnir je srušio velikog favorita, ekipu Gorice koja je u dosadašnjem dijelu prvenstva izgubila samo protiv Cibone, a pobijedila među ostalima i Split i Zadar. Zaslužili su momci Vladimira Krstića jer su srčanošću nadoknadili određene deficite u svojoj igri. Krenulo je suzdržano, s malim brojem poena do 14:12 nakon prve četvrtine. Do poluvremena se otvorilo i jednima i drugima, a Furnir je u svlačionice ušao s prednošću 43:39. Uz dodatak kako su poenima Brzoje par minuta prije kraja prvog dijela vodili s 11 poena prednosti. Furnir je stalno dodavao gas i opet košem Pandurića poveo sa 61:54, a Gorica bi se uvijek vraćala. Izjednačenim rezultatom ušlo se i u posljednjih 10 minuta. U samoj završnici drama. Dvjema tricama Kapuste, Gorica je ponovno po tko zna koji puta uhvatila priključak s Furnirom i smanjila na 79:78. Ekipa Josipa Sesara u tim trenucima propušta ključne šanse. Kapusta, Batur i Kovačević propustili su 3 prilike donijeti prednost gostima. Tada odlučujući koš zabija Luka Pandurić. Sa strane, od ploče, iz vrlo teške situacije.

Uslijedilo je ogromno slavlje u Dubravi jer je to pobjeda kojom Hermesu bježe 2 koraka, a s 3 pobjede sada su se izjednačili sa Šibenkom i Alkarom. Odličnu utakmicu protiv dojučerašnjih suigrača odigrao je Mislav Brzoja. Ubacio je 26 koševa uz 11 skokova i 8 asistencija. Na pragu “triple double” učinka čime je postao najkorisniji igrač kola. Majić je dodao 13 poena. Kod poražene Gorice 20 koševa Lovre Mazalina.

 

SONIK PUNTAMIKA – VROS 97:92

Nevjerojatno izjednačena borba i ipak pobjeda Sonik Puntamike, već sedma u ovoj sezoni. Na taj način su potvrdili senzacionalne bodove protiv Zadra prije par dana, te su apsolutni hit ovog prvenstva uz Goricu, na čije smo prisustvo u vrhu već naviknuti. Osječke Vrijednosnice su stalno prijetile. U posljednjoj četvrtini stalno se vraćale u trenucima kada se činilo da su igrači Hrvoja Vlašića prelomili susret. Pavao Paić je tako 40 sekundi prije svršetka smanjio na 93:92. Tomislav Cvitković je hladnokrvno pogodio slobodna bacanja, a potom je Dylan Frye promašio tricu za produžetak te će kasnije Zovko samo uvećati prednost na konačnih 5 poena viška.

Odlična utakmica u kojoj su povukli mladići o kojima često pišemo. Cvitković je zabio 23, Runjić 22, a Sandro Rašić 16, ali je zbog 6 skokova i 4 asistencije imao najveći index valorizacije učinka. Antonio Jordano je ponovno bio najefikasniji kod Osijeka s 22 koša. Sonik tako ima učinak 7/4 i uz bok je najboljih, dok Osječani s 4/7 idu u bitku za lagodniji status na ljestvici.

 

SPLIT – CIBONA 96:85

Split je u kratkom vremenskom razdoblju dvaput pobijedio Cibonu na Gripama. Prvi put je prestigao 20 poena minusa, a u četvrtak navečer je posao riješio već u prvom poluvremenu. Nakon početnog vodstva Cibone 9:2, Split je u samo jednom dijelu prvog poluvremena napravio 25 koševa razlike. Vodstvo 50:30, sjajan šut izvana, nadmoć u skoku, čak 16 asistencija u prvom dijelu. I individualni junaci poput Ivana Perasovića koji je u 7 minuta zabio 3 trice bez promašaja. U nastavku ponovno odlične minute Antonia Vrankovića koji je uz Lukovića splitski igrač mjeseca. Pa onda Marčinković, Đoković, Mesiček i ostali…

Cibona nekako praznija no u zadnje vrijeme. S problemom u organizaciji igre. Napadi su često išli široko, nedostajala je probojnost, Bundović je lako zaradio 4 prekršaja. Dobro je odigrao samo Roko Prkačin. Split u nastavku nije dopustio šansu Ciboni koja je najbliže došla smanjivši na 82:76. Novačićeva promašena trica označila je kraj. Nervozni trener Ivan Velić zaradio je isključenje. Split je zasluženo dobio. Đoković je zabio 16, Antonio Vranković 15 uz 7 skokova. U Ciboni 19 koševa Prkačina, 17 Bundovića. Split je na 3. mjestu, a Cibona na diobi 1. sa Zadrom iako su izgubili u Dalmaciji i od Zadra i od Splita.

 

MVP KOLA

MISLAV BRZOJA (FURNIR)

INDEX USPJEŠNOSTI 33

26 KOŠEVA, 11 SKOKOVA, 8 ASISTENCIJA

Sličan sadržaj