FAVBET Premijer liga

🏀 KOLUMNA: Cibona u Osijeku, Split u Velikoj Gorici, Zadar kod Ơkrljeva u 12. kolu

 

Počinje drugi dio prvenstva, odigrana je dakle tek jedna trećina i klubovi su imali priliku ovih dana ojačati svoj kadar u prijelaznom roku ĆĄto su mnogi i učinili. Vikend donosi interesantne utakmice, a posebno zanimljivo moglo bi biti u Osijeku gdje Vrijednosnice čekaju Cibonu, te u Velikoj Gorici u koju stiĆŸe Split. O tome i o svim ostalim pričama 12. kola u naĆĄoj redovnoj kolumni.

 

ADRIA OIL Ć KRLJEVO – ZADAR (petak – 18h – ARENA SPORT TV)

Dolazak Zadra u teĆĄkom trenutku za Ć krljevo, ali svjesni vjerojatnog poraza već se nastoje ekipirati i spremiti za nastavak koji donosi borbu za ostanak. Centar Robertson iz Granade trebao bi odigrati prvu utakmicu. Barnjak je igrao protiv Cibone dvadesetak minuta iako joĆĄ osjeća posljedice neugodne ozljede kuka. Pa onda joĆĄ i Domagoj Vrkić koji ne igra duĆŸe vrijeme i odlazak Ante Gospića ugovorno vezanog samo za prvi dio sezone te je jasno kako situacija nije blistava. Zadar je sigurni favorit i tu ne postoje upitnici. Neizvjesnost je ovog puta isključena iako i momčad Danijela Jusupa ima problema. Petnaestak dana već ne igraju Junaković i Siriơčević, a  Petar Marić je preselio u susjedstvo u Sonik. Mavra se brzo adaptirao i uzeo konce igre u ruke, Allen moĆŸe svakom ubaciti 20-ak poena, bit će interesantno vidjeti kako će novi centar Ć krljeva Robertson izgledati protiv Ivanova i Fundića. U poznati kraj dolazi i Karlo Uljarević koji je proĆĄle sezone igrao za momčad koju s klupe vodi Damir Rajković. Novost je kako je za Ć krljevo potpisao Mate Mandić dosadaĆĄnji igrač Zaboka. Sve ove činjenice moĆŸete provjeriti uz prijenos u programu Arena Sport televizije ovoga petka u 18 sati.

 

VRIJEDNOSNICE OSIJEK – CIBONA (subota – 17h)

Super zanimljiva utakmica u Osijeku. Vrijednosnice su u odličnoj formi, a stiĆŸe im Cibona koja u tom kraju ima dosta navijača. Osječki sastav je već duĆŸe vrijeme u odličnom izdanju. Dijele 4. poziciju sa omjerom 7/4, a jedan od ta 4 poraza doĆŸivjeli su baĆĄ protiv Cibone u 1. kolu u Zagrebu, u utakmici koja se igrala tada u Trnskom. Cibona se tada prilično namučila preskočivĆĄi Vrijednosnice u zadnjim trenucima igre sa 101:97. Kasniji nastavak sezone potvrdit će kako momčad Domagoja KujundĆŸića ima zaista zdravu kičmu petorice, ĆĄestorice igrača koji bogato pune sve statističke segmente. Veselimo se tako borbi BaĆĄića i Jordana protiv Rebeca i Katića. Andrija Ćorić je nekada bio igrač Cibone, sada u Osijeku jedan od prvih igrača i strijelaca lige. Koliko će napraviti Darling i Buljević u borbi s Ciboninim centrima Bundovićem, Prkačinom, Vucićem, Ljubičićem. Koliko će svojim ekipama donijeti KujundĆŸić i Novačić koji također imaju odlične sezone. Cibona je daleko ĆĄira za Gibsona, Bilinovca, Rozića, Ramljaka… A uskoro i za Roka BadĆŸima koji je u četvrtak potpisao za Cibonu i uskoro će biti vrijedno pojačanje. Domaći navijači moći će prvi puta u Osijeku vidjeti Arijana Lakića mladog srpskog reprezentativca koji je odigrao prve minute za novi klub u pobjedi u Osijeku. Raskinut je ugovor s Nikolom Turalijom… Zaista pregrĆĄt razloga navratiti u malu dvoranu Gradskog vrta u Osijeku ili pogledati susret na stranicama HKS-TV-a. Cibona je favorit, ali osječke Vrijednosnice imaju ĆĄarma i kvalitete.

 

GORICA – SPLIT (subota 17,30 – HTV)

Pravi derbi susjeda na ljestvici uoči kojeg trećeplasirana Gorica ima pobjedu viĆĄe u odnosu na Split koji je iza nje. Velike promjene dogodile su se prethodnih dana u koĆĄarkaĆĄkom Splitu. Nakon poraza u Jazinama protiv Sonik Puntamike nadzorni je odbor kluba promijenio neke pozicije i usput ojačao upravljačku strukturu. Naime Ivica Skelin vratio se na trenersku klupu, Ante Grgurević otiĆĄao s nje i preuzeo omladinski pogon, a Vedran VukuĆĄić postaje sportski direktor. Dosta dramatičan tjedan uoči vaĆŸne utakmice u Gorici. Sjećamo se i početka prvenstva i susreta u kojem je Split na Gripama u tvrdom susretu malog broja poena svladao momčad Josipa Sesara koja će nakon toga zabiljeĆŸiti 7 uzastopnih pobjeda. VraneĆĄ je otiĆĄao prema Ć ibenki, a na njegovu poziciju stiĆŸe Ante Gospić iz Ć krljeva. Ekipe nisu kompletne, ali to je dio koĆĄarkaĆĄke svakodnevnice. Babić i Kapusta su imali probleme, Split čeka povratak KalajĆŸića, ali i Maja Kovačevića koji će uskoro nadamo se igrati nakon duge pauze. Osim poraza protiv Cibone, Gorica u svojoj maloj i uljepĆĄanoj dvorani djeluje kao kakva ekspedicija kaznenog smjera. Gorica je ĆĄiroka ekipa i opasnost moĆŸe doći sa 7 ili 8 adresa. Split ovisi o Pavlu Marčinkoviću koji je ovih dana također trenirao smanjenim ritmom zbog ozljede. Novi – stari trener Skelin koji je proĆĄle sezone radio u Nizozemskoj. Moglo bi biti vrlo neizvjesno. Pogledajte susret u programu HTV-a.

 

SONIK PUNTAMIKA – ALKAR (subota – 18h)

JoĆĄ jedna krasna dalmatinska susjedska utakmica momčadi koje su čini se u prvom dijelu prvenstva napravile viĆĄe od očekivanja. Osobito Alkar koji ima čak 5 pobjeda u 11 utakmica i nalazi se na 6. mjestu, iako je i Sonik Puntamika ugodno iznenađenje sa samo jednom pobjedom manje i diobom 8. mjesta. Generalno ciljevi ovih ekipa su zadrĆŸati status u najjačem klupskom razredu i zasada im ide izvrsno. Sonik je u svojim Jazinama prije nekoliko dana tricom JoĆĄića u zadnjoj sekundi pobijedio Split. Provukli su se u toj legendarnoj dvorani Zadar i Gorica. Tako da su Zadrani svakako favoriti u ovom susretu. Vrijedi pogledati moĆŸe li Popić dosegnuti kontinuitet. A 25 poena Splitu je sjajna naznaka. Tu su uvijek i iskusni Ć pralja, Petani, pa zatim Segarić, JoĆĄić, Banić, a stigao je i Petar Marić iz Zadra… Alkar je proĆĄlog tjedna ostvario prvu pobjedu u gostima kod Hermesa koju su snaĆŸno proslavili. Njihov maleni Amerikanac Nick Neal prava je zvijezda sinjskog kraja i kaĆŸu “Alkari” bilo bi ga dobro zadrĆŸati sljedećih nekoliko godina. Rekosmo i u prethodnim kolumnama kako su uz Amerikance Neala i Wembia bolji i naĆĄi mladići Marić, Vučić, Pralija, Kučan, Brocić… Bit će vrlo zanimljivo u Jazinama u subotu navečer uz dodatak rezultata kasnog rujna u kojem je Alkar uvjerljivo slavio protiv Sonika u prvom dijelu prvenstva sa 102:89. Provjerite i na stranicama HKS-TV-a hoće li Zadrani uzvratiti.

 

HERMES ANALITICA – Ć IBENKA (subota – 18h)

U Domu DraĆŸena Petrovića susreću se ekipe koje nisu u dobrom raspoloĆŸenju. Hermes Analitica je u prvom dijelu prvenstvu pobijedila samo jednom u 11 utakmica i to Zabok, a budući da na vidiku nisu neka spektakularna pojačanja bit će teĆĄko i u nastavku. Ć ibenka je u loĆĄem nizu. U kratkom vremenskom razdoblju izgubili su 3 utakmice kod kuće na Baldekinu protiv Zadra, Splita i VROS-a i osjeti se određena apatija. Puno se priča o pojačanjima. Ć ibenka je dovela VraneĆĄa iz Gorice, a hoće li biti joĆĄ koji potpis saznati ćemo uskoro. OtiĆĄao je DaĆĄić, a vratio se nakon ozljede Jakov Vladović i već je protiv osječkih Vrijednosnica odigrao dvadesetak minuta. Potenciramo sa zadovoljstvom ĆĄibensku mladost iako je jasno kako ti dječaci moraju bolje. I ova razina pritisaka s kojom se sada suočavaju moĆŸe im pomoći u budućnosti kako bi postali čvrơći. A ĆĄto će pomoći Hermesu? Iskustvo Rajić i Svobode?  I momčadi Gordana Zadravca treba jedan okidač dobrog rezultata. I Alkara su mogli poraziti proteklog tjedna…Je li ovo lakĆĄa utakmica za goste kako se očekuje ili će baĆĄ suprotno produbiti laganu krizu provjerit ćemo u subotu navečer.

 

ZABOK – DUBRAVA FURNIR (subota – 19h)

8. Zabok i 10. Dubravu Furnir dijeli samo jedna pobjeda na tablici u korist Zagoraca. U prvom dijelu prvenstva Zabok je proletio istočnim dijelom grada Zagreba i pobijedio Dubravu na njenom parketu s 22 koĆĄa viĆĄka. I sada je jasno kako imaju kvalitetu viĆĄe, ali niĆĄta nije sigurno. Dubrava je dolaskom novog trenera Vladimira Krstića pobijedila dvaput, te je poraĆŸena u Gorici, dok je Zabok proĆŸivio burne dane protiv naĆĄih najboljih klubova Cibone i Zadra. Cibonu je u epskoj zavrĆĄnici pobijedio, od Zadra relativno lako izgubio i sada slijede okrĆĄaji s manje viĆĄe izjednačenim ekipama. Vidjet ćemo i ponajbolje strijelce lige Luku Tomasa s jedne i Amerikanca Christophera Hortmana s druge strane. Zabok je momčadska priča i kada sedmorica ubace preko 10 kako je bilo protiv Cibone mogu pobijediti svakog. Zabok je vratio i to po 4. puta Svena Smajlagića. Izvrsni ĆĄuter uvijek se vraća u dragi kraj odakle kasnije ponovno odlazi u inozemstvo. Tako je i sada dogovorio suradnju barem do kraja siječnja, a moĆŸda će ostati i do kraja sezone. Nekada je bio nadareni igrač Cibone, potom Bosne, razne adrese, bio je i u Grčkoj, Francuskoj, Zrinjnskom iz Mostara. Smajlagić će sigurno pomoći Zaboku, a iz kluba je prema Ć krljevu otiĆĄao Mate Mandić. Zabok je protiv Dubrave bliĆŸi bodovima.

Sličan sadrĆŸaj