HT Premijer liga

šŸ€ KOLUMNA: Split pobjednički kroz Å ibenik, Cibona prečvrsta za Goricu

Vrlo zanimljivo prvenstveno kolo koje je mahom donijelo okrÅ”aje susjeda na ljestvici. Split je tako pobjegao Å ibenki, Gorica pokazala preveliki respekt prema Ciboni, Zadar se dugo mučio u Jazinama u gradskom obračunu s Puntamikom, Alkar kroz Å”ake propustio osječke Vrijednosnice, Zabok nakon 50 dana pobijedio i to uvjerljivo Å krljevo, a u susretu najugroženijih Dubrava u gostima lako porazila Hermes. Nudimo zanimljive priče 9. kola…

Å IBENKA – SPLIT 71:79

JoÅ” jedan krasan dalmatinski derbi i joÅ” jednom kao protiv Zadrana Å”ibenski pad u samoj zavrÅ”nici. Split je osvojio vrijedne bodove u posljednjih 5 minuta. U tom je razdoblju Å ibenka ubacila samo 4 poena, tako da je doslovce u zadnjoj minuti gost izvukao pobjedu. Potpuno otvorena utakmica na Baldekinu. Tijekom cijelog meča nijedna ekipa nije vodila s viÅ”e od 9 koÅ”eva razlike. A i to vrlo rijetko. Splitski rani bijeg od 9 koÅ”eva viÅ”ka, te Å”ibenski uzvrat i njihovo vodstvo od 6 poena razlike sredinom druge četvrtine. A onda izrazito izjednačeno do 67:67 5 minuta prije kraja. Splićane su prema pobjedi povukli Perković i Bajo. Nedostajali su neki važni igrači s obje strane… Vladović, Paić i Kalajdžić. Skoro sve splitske koÅ”eve ubacio je kvartet Perković, Bajo, Marčinković, Gabrić. Njih četvorica 67 od 79 poena gosta. Perković 19, Marčinković 17, Gabrić 16 i Bajo 15. S tim da su Marčinković i Bajo imali po 9 skokova. Kod Å ibenke ponovno je najbolji bio Toni Nakić s 18 koÅ”eva. Treba dodati kako su domaći momci slabo gađali s linije slobodnih bacanja. U tako izjednačenom susretu 10/18 je kritično slab statistički podatak. Split se tako na 4. poziciji odvojio od Å ibenke koja je doista u lokalnim okrÅ”ajima proteklih petnaestak dana mogla upisati barem jednu pobjedu.

GORICA – CIBONA 50:75

Rezultat dugo očekivane utakmice će i bez podrobnije analize uputiti na misao kako je Gorica previÅ”e respektirala Cibonu i na kraju izgorjela. 7 uzastopnih pobjeda Sesarove momčadi ovoga je trenutka preveliko mentalno opterećenje. A analiza govori o nevjerojatno slaboj preciznosti domaćina. Pogodili su samo 16 od 60 lopti Å”to je 26%. Trice 5/23, na koncu samo ubačenih 50 poena. Pa opet, kako nije sve crno bijelo, podatak kako je 20 sekundi prije kraja treće četvrtine Cibona vodila sa samo 6 poena viÅ”ka 49:43. Raspad je stigao u finalnoj četvrtini u kojoj j Gorica pogodila samo 3 Å”uta i ubacila 7 poena. Cibona čvrsta, ne i nezaboravna. Trener Velić je računao kako opteretiti ekipu za 3 utakmice u 6 dana. Maksimalno je uspio ne potroÅ”ivÅ”i momke u takvom nizu. Jedino je Roko Prkačin odigrao viÅ”e od 20 minuta i to je vrijeme iskoristio za status prvog strijelca s 14 koÅ”eva. Bundović i Gibson dodali su 12. U Ciboni su igrali svi, a samo Ljubičić manje od 10 minuta. Isto tako i zabili su svi. U toj informatičkoj operaciji jednakomjerne minutaže Cibona je rutinski otputovala u mirne vode. Očito će tek sljedeći susreti ovih ekipa biti ravnopravniji. Gorica pada na 3. mjesto, a Cibona je i dalje jedina neporažena.

SONIK PUNTAMIKA – ZADAR 61:80

Gradski suparnici, legendarne Jazine… Odmah nekakav neobjaÅ”njivi zanos. I tribine fino popunjene i k tome miris iznenađenja punih 30 minuta. Sonik Puntamika je s 5 uzastopnih koÅ”eva Juraja Segarića povela s 9 koÅ”eva razlike 47:38. Krajem trećeg dijela Zadar je kreirao preokret i u snažnom stilu priveo susret kraju te pobijedio zapravo nerealno visokom razlikom. Da je momčad Å ime Kraljevića izdržala joÅ” 5,6 minuta možda bi se pojavila Å”ansa. Zadar je Å”irinu rostera demonstrirao u razdoblju između 30 i 40. minute. Kod pobjednika je vrlo motivirano odigrao Amerikanac Allen ubacivÅ”i 22 koÅ”a uz 5 dodavanja i 4 skoka. Očito je želio popraviti dojam s prethodnog susreta u Baru gdje je gađao nestvarno loÅ”ih 2/17. Vrlo solidno je odigrao Martin Junaković sa 17 koÅ”eva i čak 6 ukradenih lopti. Dominik Mavra će u HT Premijer ligi debitirati u prosincu. Ohrabrujuće je za trenera Danijela Jusupa Å”to su nakon stanke igrali Marić i SiriŔčević. Hrabar otpor Puntamke. JoÅ”ić i Banić imali su po 11, a Segarić i Popić po 10 koÅ”eva. Gledatelji su ih ispratili pljeskom.

ZABOK – ADRIA OIL Å KRLJEVO 109:62

Nakon 6 uzastopnih poraza koÅ”arkaÅ”i Zaboka osvojili su bodove protiv Adria Oil Å krljeva. I to na izrazito uvjerljiv način u susretu u kojem je dramatika izostala. Zabok je već na poluvremenu vodio s 30 koÅ”eva razlike. I u nastavku nisu smanjili ritam Å”to je i logično jer su zadnji puta pobijedili u naÅ”em prvenstvu prije 50 dana, 5. listopada Split. Zabok očito ne pripada dnu ljestvice, većinu od tih 6 izgubili su nesretno u zadnjim sekundama i eto, doÅ”lo je vrijeme u kojem su frustracije naplatili. Momčadski su impresivno igrali 40 minuta. Imali su Å”estoricu koji su ubacili preko 10 koÅ”eva i joÅ” čak trojicu koja su dodala 8. Raritet je i činjenica da se prvi strijelac ekipe Luka Tomas ovog puta zaustavio na 8 koÅ”eva. Najefikasniji strijelac Markus Lončar postigao je 15 koÅ”eva, ali je ukupno najbolje brojke ponudio Domagoj Samac. Imao je 14 koÅ”eva, 9 skokova i 4 asistencije. Vrlo dobri Jambrović, Anzulović, Tuđen, Lisica, Črnjević. Odlična momčadska prezentacija uoči odlaska u goste Ciboni. Å krljevo je u problemima. Dugo je s ozljedom igrao mladi reprezentativac Josip Barnjak. U Zaboku je morao odustati. Jako je teÅ”ko bez njega, Gospić i Batur unatoč iskustvu su usamljeni i trenutačno situacija ne izgleda dobro. A slijedi joÅ” jedno gostovanje kod osječkih Vrijednosnica.

ALKAR – VRIJEDNOSNICE OSIJEK 89:90

Krasna utakmica u Sinju… Uzbudljiva, neizvjesna, stara bi fraza rekla prava prvenstvena. Alkar je vodio u prvom, osječke Vrijednosnice cijelim tijekom drugog poluvremena. VROS je u jednom trenutku imao i 12 koÅ”eva razlike. Međutim Amerikanac Nick Neal i Ivan Kučan donose Sinjanima preokret i vodstvo 89:86 samo dvije minute prije kraja. No tu su stali i do kraja nisu ubacili niÅ”ta. Utakmica je dobila svog heroja Roberta Kujundžića koji je zabio 4 koÅ”a za pobjedu Osijeka. Interesantno u posljednjoj minuti promaÅ”ivali su i jedni i drugi, a zavrÅ”ni pokuÅ”aj potroÅ”io je Nick Neal promaÅ”ivÅ”i tricu za pobjedu 3 sekunde prije kraja. JoÅ” jednom je momčad Vrijednosnica uzela bodove u gustoj zavrÅ”nici, opet odigravÅ”i praktički sa 7 igrača. Enormno se troÅ”e, ali funkcioniraju. NajviÅ”e poena donio je Andrija Ćorić, 24. Bekovi Antonio Jordano i Lovre BaÅ”ić 19 i 16. Naravno i 8 BaÅ”ićevih asistencija, a najviÅ”e bodova u valorizaciji učinka osvojio je strijelac pobjedničkih koÅ”eva Kujunđić koji je zabio 14 uz 8 skokova. Alkar je ispustio četvrtu pobjedu u svojoj dvorani, ali odigrali su opet dobro. Neal 20 poena i 8 asistencija, Kučan 17 koÅ”eva, Jacović 16, nedostajao je Pralija.

HERMES ANALITICA – DUBRAVA FURNIR 71:88

U Zagrebačkom ogledu najugroženijih ekipa HT Premijer lige Dubrava je s novim trenerom Vladimirom Krstićem stigla do uvjerljive pobjede, odlijepivÅ”i se tako od samog dna. Slavili su s čak 17 koÅ”eva razlike. Hermes Analitica bila je bez ikakve Å”anse i sada je jasno kako će bez pojačanja teÅ”ko osigurati dugogodiÅ”nji status momčadi najjačeg klupskog razreda. Kada u ovakvoj, naprosto kvalifikacijskoj utakmici Dubrava ima Å”estoricu koji su postigli 11 i viÅ”e koÅ”eva jasno je kako su momčadski funkcionirali Å”to je naravno jedini put za ostanak u ligi. Krstić nije imao puno vremena i u hodu će rjeÅ”avati stvari. Poticaj je stigao nedjeljnim bodovima u Domu Dražena Petrovića. Cristopher Hortman je sa 17 koÅ”eva i 8 asistencija bio najbolji igrač utakmice. Kapetan Petar Perić imao je 13 poena. Momčadska funkcionalnost Dubrave i u činjenici kako je čak 5 igrača imalo 3 ili viÅ”e asistencija. JoÅ” jedan Perić, ali Bruno prvi je igrač Hermesa s 14 koÅ”eva, 7 skokova i 7 asistencija. Rajić je ubacio 15. Dubrava će u sljedećem kolu pokuÅ”ati ostvariti i prvu domaću pobjedu protiv Puntamike, dok Hermes ponovno ide na praktički put bez nade u Split.

TABLICA NAKON 9. KOLA HT PREMIJER LIGE:

 1. CIBONA 9-0
 2. ZADAR 8-1
 3. GORICA 7-2
 4. SPLIT 6-3
 5. Å IBENKA 5-4
 6. VROS 5-4
 7. ZABOK 3-6
 8. ALKAR 3-6
 9. SONIK PUNTAMIKA 3-6
 10. ADRIA OIL Å KRLJEVO 2-7
 11. DUBRAVA FURNIR 2-7
 12. HERMES ANALITICA 1-8

MVP KOLA:

DOMAGOJ SAMAC (ZABOK)

14 KOÅ EVA, 9 SKOKOVA, 4 ASISTENCIJE, 4 UKRADENE LOPTE

Sličan sadržaj

Koristimo kolačiće (eng. ā€žcookiesā€œ) za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s uvjetima koriÅ”tenja. Slažem se Uvjeti koriÅ”tenja