FAVBET Premijer liga

KOLUMNA: Drugo finale Zadra i Splita u hrvatskoj povijesti… Prvo nakon 2008. godine

ZADAR – SPLIT (srijeda – 18H) – ARENA SPORT TV

Pred nama je 29. finale hrvatskog košarkaškog prvenstva. Tek drugo, veliko, dalmatinsko finale Zadra i Splita. Nakon 13 godina i lipnja 2008. kada je Zadar u finalnoj seriji nadvisio Split s 3-2. U odlučujućoj petoj utakmici, pred valjda 5000 gledatelja u Jazinama, Zadar je pobijedio s 89:65 i vjerojatno će se svi – pogotovo Zadrani – prisjetiti Juby Johnsona, Todora Gečevskog, Shamella Stallwortha, pa tada početnika Roka Stipčevića i Pavla Marčinkovića. Ovaj posljednji će igrati i ovu finalnu seriju, ali na splitskoj strani. Zadar se bori za 3. a Split za 2. naslov prvaka. Cibona ih je osvojila najviše – 19, ali je neće biti u ovogodišnjem finalu. Slijede Cedevita s 5, Zadar s 2, te Split i Zagreb s jednim naslovom. U skupinu ekipa koje su sudjelovale u finalima vrijedi dodati i Zrinjevac koji je 1995. igrao u samoj završnici.

Posljednje finale odigrano je u lipnju 2019. kada je Cibona iznenađujuće porazila Cedevitu s 4-0. Cibona je trofej prepustila u polufinalu protiv Splita, Cedevita je s prvim sastavom otišla prema Sloveniji, a prošla sezona je okončana u ožujku 2020. zbog pandemije koronavirusa. Unatoč velikim poteškoćama ove sezone, naši su najbolji klubovi izdržali trokružno natjecanje uz mnogobrojne samoizolacije i česta zaustavljanja i čeka nas jedno od vjerojatno najinteresantnijih finala do sada.

Zadar ima prednost domaćeg parketa, iako bi ta prednost imala dramatično veću vrijednost kada bi ih moglo bodriti 9000 navijača u dvorani Krešimira Ćosića. Ovako ostaje nam da usporedimo igrače, stručna vodstva i pokušamo projekcijom doći do određenih odgovora. Kičma ovogodišnjeg Zadra je u trokutu Mavra, Onuaku, Carter. Mavra igra odličnu sezonu i često je presudna karika u uspjesima. Vjerojatno se sjećate pobjeda Zadra u prošla 2 finala Kupa Krešimira Ćosića kada je Mavra vukao. Onuaku je impresivnih gabarita. Kad se “raskrili” nitko mu nije ravan. Ipak nepredvidivog je temperamenta i sklon prekršajima. Carter je pak do svibnja bio uvjerljivo najkonstantniji igrač, ali u nedavnim utakmicama traži to raspoloženje. Split pak ponajviše ovisi o Ukiću, Lukoviću, Marčinkoviću. Roko Ukić u visokim sportskim godinama igra odlično, a sjajno je dirigirao prije par dana u Domu Dražena Petrovića u glatkoj pobjedi protiv Cibone. Odigrao je tone ovakvih susreta, bio dio Barcelone, Panathenaikosa, Fenera, a motiv mu nije niti najmanje presušio. Luković je gotovo neukrotiv u bitnim susretima. Sjajnih fizičkih predispozicija i veliki natjecatelj, a Marčinković je uvijek tu iz prvog, drugog ili nekog trećeg plana. Presudne točke mogu biti i Justice, Vuković, Bursać ili Mesiček, Perasović, Babić ili Marić… Ili netko deseti…

Teško je napraviti skicu kako će se odvijati bilo koja od ovih utakmica. Možda će ružičaste trenutke dočekati i netko tko je ovoga trenutka u sjeni poput Junakovića ili Vrankovića. Presudne poene mogu donijeti i potencijalni reprezentativci Jordano i Perković. Rosteri su dakle nevjerojatno bogati za naše prilike i potencijalnih junaka ima kao u priči. Vidjet ćemo i izbornika Veljka Mršića protiv Mile Karakaša koji je 2018. osvojio naslov europskog kadetskog prvaka s generacijom Prkačin, Perasović, Tišma… Zbilja se veselimo velikoj, hrvatskoj košarkaškoj završnici i šteta je što publika ne može napuniti dvorane Kreše Ćosića i Gripe. Ipak ovo je finale odličan generator za nastup hrvatske reprezentacije na olimpijskim kvalifikacijama u Splitu koncem lipnja. Bilo bi lijepo kada bi obje priče bile blistave. Prva dva finalna susreta Zadra i Splita pogledajte u srijedu i petak u 18 sati u programu ARENA SPORT TV, a treću utakmicu u Splitu u ponedjeljak, istovremeno prenose ARENA i HTV. Bude li potrebno naravno, igrat će se četvrta i peta. Prvak Hrvatske bit će ekipa koja prva skupi 3 pobjede.

Sličan sadržaj